Cavia's:
Huisvesting

Aanschaf
Een cavia mag op zijn vroegst op een leeftijd van 5 weken weg bij zijn moeder. Het zijn echte gezelligheidsdieren die je het beste met meerdere bij elkaar kunt houden. Cavia`s en konijnen samen gaat vaak ook goed. Hou er wel rekening mee dat cavia`s niet alles mogen eten wat konijnen mogen, en andersom. Vooral met extraatjes moet je oppassen.

Verblijf
Het hok moet droog en tocht vrij zijn. Vooral voor een tochtig hok zijn ze erg gevoelig. Je kan ze gerust buiten houden, maar als je een cavia hebt die altijd binnen gezeten heeft kan je de overgang van binnen naar buiten alleen in de zomer doen zodat het verschil niet te groot is. Verder is het natuurlijk altijd belangrijk dat het hok goed schoon is. Op de bodem moet een behoorlijke laag stro of zaagsel, liefst beide.

`s Zomers zal het zeer op prijs gesteld worden als ze buiten in een ren kunnen lopen. Zorg in deze ren altijd voor voldoende schaduw en water. Cavia`s kunnen slechter tegen warmte dan tegen kou dus zorg dat het niet te warm wordt. Als ze gaan hyperventileren vanwege de warmte kan je een natte handdoek over de cavia leggen, zorg wel dat zijn of haar neus altijd vrij blijft.

Cavia`s samen
Als er meerdere cavia`s in een hok zitten zullen ze elkaar waarschijnlijk wel eens uit proberen, er kan dan ook wel eens flink gevochten worden. Deze gevechten bepalen de rangorde binnen de groep. Het dreigen en vechten kan dagen lang duren, als het na ongeveer een week niet minder wordt is het verstandig om de cavia`s apart te zetten.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum!

 
Huisvesting
Jongen
Voeding
 

Contact
Disclaimer
Copyright