Cavia's:
Voeding

Fotograaf: Miriam Kaefert, licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0

Omdat cavia`s zelf geen vitamine C aanmaken is het van belang dat ze dat via hun voeding binnen krijgen. Voeding die in de dierenwinkel verkrijgbaar is voldoet hier over het algemeen aan. Let er wel op dat ze alle soorten stukjes opeten en niet alleen de lekkerste.

Het is ook belangrijk dat ze iedere dag een kleine hoeveelheid groenvoer krijgen, bijvoorbeeld andijvie, witlof, broccoli, paprika, peterselie, rozenbottels, sla, fruit, spruitjes, spinazie, appels enz. Let wel op dat als je een cavia met een konijn in een hok hebt dat een konijn geen koolsoorten mag. `s Zomers is vers gemaaid gras ook erg goed. `s Winters is het verstandig het voer aan te vullen met extra vitamine C (vraag in de dierenspeciaalzaak voor meer informatie)

Cavia`s zijn over het algemeen dol op fruit. Maar kijk uit dat je in de zomermaanden niet te veel geeft. Als er iets blijft liggen is de kans groot dat er ongedierte op af komt. Kiwi is heel goed, het bevat namelijk veel vitamine C.

Iedere dag een flinke pluk hooi is van groot belang. In hooi zitten vezels waar de spijsvertering van de cavia niet zonder kan. Daarnaast draagt het bij aan de slijtage van de tanden omdat ze lange tijd aan een stuk kunnen zitten knabbelen. Geef zoveel hooi dat je cavia nooit zonder zit, ook al eet hij een kilo per dag, ze worden er niet dik van.

Zorg verder dat je cavia altijd vers water heeft.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum!

 
Huisvesting
Jongen
Voeding
 

Contact
Disclaimer
Copyright