Chinchilla's:
Aanschaf

Chinchilla`s zijn duur in aanschaf, maar daar moet je je niet direct door af laten schrikken, vaak is het de moeite waard.

Een chinchilla kan er erg lief en tam zijn maar hebben een sterke eigen wil. Je kan ze niks aan of afleren dat betekend dus ook dat je ze altijd in de gaten moet houden als je ze los laat lopen. Straffen als ze iets doen wat niet mag heeft geen zin.

Chinchilla`s zijn echte nachtdieren die je overdag niet te veel mag storen, het zijn dan ook geschikte huisdieren voor mensen die de gehele dag werken en `s avonds thuis zijn. Als er plotseling heel veel en hard lawaai is of als ze gestrest zijn kunnen ze aan een acute hartstilstand overlijden. Dit betekend dus dat je ze vooral bij oud en nieuw op een zo stil mogelijke plek moet zetten.

Het zijn geen geschikte huisdieren voor kleine kinderen omdat ze snel gestrest zijn als ze bijvoorbeeld achterna gezeten worden of er verkeerd mee om word gegaan. En lawaai overdag kunnen ze niet goed verdragen.

Over het algemeen worden chinchilla`s ouder dan andere knaagdieren, 10 tot 20 jaar. Bij de aanschaf moet je er dus rekening mee houden dat je wel lange tijd gebonden bent.

Aanschaf, waar moet ik op letten?
Een gezonde chinchilla`s zijn zeer levendig. Hij moet helder uit zijn ogen kijken en de vacht moet schoon en glanzend zijn.

Pas op een leeftijd van 8 weken mag een chinchilla bij zijn moeder weg.

Chinchilla's zijn sociale dieren die in de natuur nooit solitair leven, ook in gevangenschap moeten ze dus een maatje hebben. Het is verstandig dieren uit hetzelfde nest te nemen van hetzelfde geslacht, bij het mannetje zit er ruim 1 cm. tussen de anus en de penis, bij een vrouwtje is de afstand van anus tot urineleider veel kleiner. Als je wilt fokken is het verstandig een even aantal te nemen of een meerderheid aan vrouwtjes.

Let goed op of de tanden niet te lang zijn, als ze verkeerd op elkaar vallen zal dit het geval zijn omdat ze niet goed afslijten. Omdat ze altijd door blijven groeien zal dit betekenen dat je om de paar maanden de tanden moet laten knippen door de dierenarts (vaak onder narcose), het leven voor de chinchilla is er sowieso niet leuker door, het is duur, en regelmatig onder narcose brengen van een knaagdier heeft veel risico`s.

Verder moet je natuurlijk altijd kijken of de chinchilla aanhankelijk is. Zorg dat je voor je de chinchilla aanschaft alle benodigdheden in huis hebt.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum!

 
Aanschaf
Algemeen
Gedrag
 

Contact
Disclaimer
Copyright