Chinchilla's:
Algemeen

De chinchilla is een knaagdier dat behoord tot de cavia-achtige. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Amerika. Het is een nachtdier.

Het is verstandig altijd meer dan 1 chinchilla in een kooi te houden, ze leven ook in de natuur niet solitair. Als je ze toch alleen houdt zullen ze sloom en lusteloos worden en kunnen ze gedragsstoornissen krijgen. Om te communiceren gebruiken chinchilla`s knor geluiden.

Het is verstandig direct 2 jonge dieren te nemen. Volwassenen zijn meestal moeilijk te koppelen.

Chinchilla`s zijn echte klimmers, hier moeten ze in hun hok dan ook de mogelijkheid voor krijgen. Een goed hok voor 2 dieren is 1 meter hoog en heeft een grondoppervlak van 50 cm². Een huiskamervolière is geschikt. In het verblijf moeten altijd dikke takken aanwezig zijn om te klimmen. Beuken, wilgen en takken van fruitbomen kunnen hiervoor gebruikt worden.

Op een leeftijd van 5 tot 6 maanden is een chinchilla vruchtbaar. De draagtijd is gemiddeld 110 dagen. Gemiddeld worden ze zo`n 15 jaar oud. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien aan de afstand tussen anus en geslachtsopening, bij mannetjes is deze groter.

Chinchilla`s houden zich schoon door middel van zand. In de dierenspeciaalzaak is hier speciaal zand voor te krijgen. Zet het zand in een aardewerken bak in het verblijf. Let op: gebruik nooit schelpenzand.

Chinchilla`s hebben een gevoelige spijsvertering. In de dierenwinkel is geschikt voer te krijgen. Geef nooit zonnebloempitten, pinda`s, sla- of koolsoorten. Geef ook nooit nat of sappig voer.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum!

 
Aanschaf
Algemeen
Gedrag
 

Contact
Disclaimer
© Copyright