Hamsters:
Beweging en speelgoed

Foto: Het DierenRijk .nl Fotowedstrijd 2004

Om er voor te zorgen dat een hamster zich niet gaat vervelen is speelgoed belangrijk. Daarnaast kan het het avontuurlijke instinkt in je huisdier losmaken en kan hij doen wat een hamster hoort te doen: bezig zijn.

Een bekend speeltje is het Hamsterrad. Dit is een radje wat je aan de wand van de kooi bevestigd. Ze zijn er in gesloten en open uitvoering. Het is verstandig een gesloten radje te kiezen zodat je hamster nergens verstrikt kan komen te zitten. Het is een belangrijk speeltje omdat de hamster de mogelijkheid krijgt zich intensief te bewegen.

Er zijn ook bollen verkrijgbaar waar je je hamster in kan doen en dat hij zich dan door de kamer kan verplaatsen. Een hamsterrad heeft echter hetzelfde effect voor de hamster, het zal hem weinig uitmaken of hij zich nou echt verplaatst of niet.

Een huisje in de kooi is erg verstandig, de hamster kan het gebruiken als rustplaats of als opslagruimte voor voedsel. Omdat ze zich er vaak in bevinden is het belangrijk het huisje regelmatig schoon te maken.

Lege wc- of keukenrollen zijn ook een leuk speeltje, door een inkeping aan het einde van de rol is het mogelijk er een andere over heen te schuiven. Je kan de rol ook gewoon aan een draadje in de kooi hangen. Je maakt dan twee gaatjes tegen over elkaar aan het einde van de rol en doet er een touwtje doorheen. Op deze manier kan je ook kartonnen plateaus ophangen. Zorg er echter altijd voor dat het op veilige hoogte is zodat de hamster er vanaf kan springen.

Je ziet dus dat je met simpele middelen leuke speeltjes voor je hamster kan maken. Je moet overigens wel goed opletten welke materialen je gebruikt, gebruik bijvoorbeeld nooit zacht plastic. Maar bijvoorbeeld ongekleurd papier en karton kan je wel gebruiken, ongebleekt papier is natuurlijk nog beter. Bij het maken van atributen van hout mag je nooit cederhout gebruiken, hamsters reageren hier allergisch op en kunnen er zelfs dood aan gaan. Gebruik bij voorkeur vooral wilgenhout omdat dit niet splintert.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum!

 
Benodigdheden
Beweging en speelgoed
Gedrag
Verzorging
 

Contact
Disclaimer
Copyright