Hamsters:
Verzorging

Vacht
Bij de langharige rassen moet je regelmatig de vacht borstelen, door met bijv. een zachte, droge en met wat warm water bevochtigde tandenborstel. Bij de kortharige rassen hoeft dat niet.

HygiŽne
Elke dag moet de urine worden verwijderd, de meeste hamsters hebben daar een speciale hoek voor. Per week moet de hele kooi worden schoongemaakt: de spullen en de kooi moeten worden gewassen enz.

Eten
Elke dag moet hij natuurlijk eten en drinken. Ververs het water iedere dag! Let er ook op dat hij het fruit niet meeneemt naar zijn huisje, want als je het daar laat is dat ongezond.

Nagels
Meestal slijten de nagels goed af, en hoeven ze niet worden geknipt. Maar als een hamsters toch lange nagels heeft, moet je ze laten knippen. Bij de meeste dierenwinkels kan je dat (gratis) laten doen. Als een hamster te lange nagels heeft, komt dat meestal door het ontbreken van mogelijkheden om te kunnen knagen, klimmen en graven.

Tanden
De tanden van een hamster groeien zijn hele leven door. Wanneer de tanden gewoon goed op elkaar vallen zal dit nooit problemen opleveren. Als de tanden verkeerd op elkaar vallen is er bijna een garantie dat dat problemen geeft in de vorm van doorgroeien van de tanden. Anders dan veel wordt aangenomen heeft knagen hierop nauwelijks invloed. Het geven van een knaagsteen is dus niet noodzakelijk, sterker nog, de grote hoeveelheid mineralen is zelfs ongezond. Om een eventueel doorgroeiproces te vertragen kun je je hamster wel wat anders geven om op te knagen, zo zijn er in de dierenwinkel speciale takken te koop en kun je ook gewoon wilgentakken geven. (Van de laatste de wat dikkere stukken en verwijder een deel van de bast om te voorkomen dat je hamster teveel groenvoer binnenkrijgt.)

Wanneer de tanden doorgroeien zullen ze moeten worden geknipt door de dierenarts (doe dit nooit zelf!). Gebeurt dit niet, dan zal de hamster uiteindelijk overlijden doordat hij niet meer kan eten.

Als je een paar dagen weg bent......
Als je een paar dagen weg bent kan je jouw hamster wel alleen laten, dit geldt voor 1 of 2 dagen. En als het echt niet anders kan 3 dagen. Bij meer dan 3 dagen is het het beste om iemand te zoeken om voor die tijd je hamster te verzorgen. Wees er zeker van dat die persoon het kan, en geef ook tips wat je meestal doet (bijvoorbeeld wanneer je hem meestal eruit haalt, hem te eten geeft enz.). Als je een paar dagen weg bent, moet je voordat je weggaat de kooi hebben verschoond. Ook moet je er dan zeker van zijn dat hij genoeg eten heeft. Verschoon ook het drinken vlak voordat je weggaat.

Als je echter een langere tijd weggaat kan je jouw hamster natuurlijk niet alleen laten. Je kan vragen of vrienden voor de hamster willen zorgen (dus je brengt je hamster dan naar hun woning), maar je kan ook je hamster gewoon thuis laten en vragen of de buren/kennissen de hamster verzorgen. Dit zijn goede mogelijkheden, maar je moet er wel zeker van zijn dat de verzorgers verstand hebben van het verzorgen van hamsters. Ook is het handig om een soort lijstje te maken met wat je bijv. je hamster te eten geeft en hoe laat.

Een andere mogelijkheid is hem onder te brengen in een dierenpension. Het dier wordt goed verzorgd, maar je moet natuurlijk wel betalen. Als je je hamster wilt laten onderbrengen in een dierenpension is het ook verstandig om daar eerst een kijkje te nemen, zodat je zeker weet dat hij goed verzorgd wordt.

De laatste mogelijkheid is de hamster zelf mee te nemen op vakantie. Je moet dan wel opletten dat als je de hamster en de kooi in de auto laat (om bijv. iets te drinken) je de auto niet parkeert in de zon. Ook moet je er voor zorgen dat er frisse lucht aanwezig is.

LET OP! Zwangere vrouwtjes kunnen gestresst worden bij een verandering van de omgeving. Zo kan het gebeuren dat ze hun jongen opeten of geen melk meer geven. Daarom is het het beste om ze gewoon thuis te laten en te vragen of de buren/kennissen voor ze willen zorgen.

Deze informatie is samengesteld aan de hand van www.dehamster.nl


Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum!

 
Benodigdheden
Beweging en speelgoed
Gedrag
Verzorging
 

Contact
Disclaimer
© Copyright