Honden:
Bezitsdrang

Foto: © Het DierenRijk .nl Fotowedstrijd 2004

Veel honden vinden het fantastisch om in een spelletje de bal op te halen en vervolgens weer netjes af te geven, zodat u het opnieuw kunt weggooien. Het gebeurt ook wel dat de hond het bezit op gaat eisen en er mee wegloopt met een houding van 'deze is van mij!' Als dit het geval is, dan is er sprake van bezitsdrang.

Bezitsdrang is iets heel natuurlijks, in de natuur is bezit namelijk alles. Maar ook in het wild bestaat er een regel: 'Gij zult nooit iets afpakken van iemand die hoger dan jou in rang staat.' Als de hond weigert iets aan u af te geven, dan stelt hij in wezen uw autoriteit op de proef en ziet hij zichzelf als (potentiële) roedelleider.

Een effectieve manier om de bezitsdrang te verminderen is het verhogen van de kwantiteit. Hoe meer er van iets is, hoe lager de waarde. Geef uw hond niet één bal, maar een stuk of 5. Het zal hem dan niets uitmaken als u er enkele van hem afpakt. Als u het aantal langzaam afbouwt zal hij waarschijnlijk het afpakken van zijn uiteindelijk enige bal ook accepteren.

Is uw hond bezitterig bij enkele speeltjes, omdat die zijn favoriet zijn? Gooi dit speeltje dan weg op een moment dat hij het niet ziet (van hem afpakken verergert de situatie alleen!). Hiermee haalt u de verleiding om bezit te nemen van zijn lievelingsspeeltjes weg.

Een derde mogelijkheid is het aanleren van het commando 'los'. Hiermee dwingt u het afgeven op een manier die de hond zal accepteren. Daarnaast is het handig als uw hond iets van de straat wil opeten. Het aanleren van dit commando gaat als volgt: 1) u geeft het commando 'los' wanneer uw hond niets in zijn bek heeft, beloon hierbij direct met iets lekkers. Houd dit enkele dagen vol. 2) Geef hem nu het zelfde commando als hij wel iets in zijn bek heeft waar hij niet zo sterk aan gehecht heeft, beloon hem als hij het laat vallen. 3) bouw de 'kwaliteit' van het object steeds verder op, dus steeds iets waar hij meer aan gehecht is (bijvoorbeeld een bot).

Is uw hond bezitterig bij de etensbak (mag u er niet in de buurt komen), dan kunt u dat oplossen door de etensbak weg te halen en het eten vervolgens op telkens een andere plaats te geven. Een zogenaamde bezigheidsbal waar brokken in kunnen is ook een oplossing. Door verschillende middelen en plaatsen af te wisselen, zal hij ze niet gaan beschermen zoals hij dat met de etensbak doet. Ook het uit de hand laten eten kan wonderen doen. Zo leert de hond dat u niets afpakt, maar juist geeft.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Aanschaf
Bezitsdrang
Castratie
Contact met baby
Gebitsproblemen
Gezondheidschecklist
Hond bij kat
Jaloezie
Jeuk
Kat bij hond
Kieskeurig eten
Nierstenen