Honden:
Gebitsproblemen

Fotograaf: Rebekah Pavlovic, licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0

Op het gebied van het gebit zijn honden heel wat makkelijker dan mensen; ze hoeven geen beugels en ze hebben bijna nooit gaatjes. Toch hebben ze net als mensen gebitsverzorging nodig, alleen zo kunnen ontstekingen en andere aandoeningen aan het tandvlees worden voorkomen.

De meeste dierenartsen raden dan ook aan om de tanden van uw hond 2 maal per week te poetsen. Vooral voor zwangere vrouwtjes is het belangrijk regelmatig te poetsen omdat door de veranderingen in de hormonen de tanden kwetsbaarder worden. Een andere oplossing dan poetsen is het geven van speciale botjes en natuurlijk de bekende flos. Vraag hiernaar bij de dierenspeciaalzaak.

Tandpasta
Het is belangrijk dat u bij het poetsen een lekkere tandpasta gebruikt, bijvoorbeeld gevogelte of rund. Het poetsen wordt dan van zelfsprekend makkelijker. Als de hond niets wilt weten van tandpasta dan zijn knoflookwater en bouillon ook een optie hoewel deze minder effectief zijn.

Beginnen met tandenpoetsen
Als uw hond niet gewend is aan tandenpoetsen moet u hem hier aan rustig laten wennen, laat hem eerst eens van de tandpasta proeven, dit kan totaal geen kwaad bij honden tandpasta. Doe dit een week lang iedere dag. Als uw hond eenmaal de tandpasta als een lekkernij ziet kunt u een beetje op de tandenborstel doen wat de hond er vervolgens weer vanaf mag likken. Bouw het poetsen langzaam op, eerst een keer voorzichtig de voortandjes, steeds iets meer totdat de hond het geen probleem vind als je heel zijn gebit poetst. Hou er rekening mee dat je bij de ene hond na een dag het hele gebit kan poetsen en bij de andere pas na een maand. Sommige honden zullen het nooit leren, dan moet u niets forceren maar overgaan op speciale botjes ed. Zorg dat u niets overhaast of dat u de hond geen pijn doet, als dit wel zo is kunt u weer helemaal opnieuw aan gaan leren.

U hoeft aan de binnenkant de tanden niet te poetsen. Verder moet u rekening houden met het ras, over het algemeen geld dat hoe kleiner de hond hoe meer gebitsverzorging de hond nodig heeft. De soort gebitsverzorging maakt niet uit, Speciale eetbare botjes, nylon botjes, tandenpoetsen, Het maakt weinig uit....

Verminder de kans op problemen
Natuurlijk kan je de kans op gebitsproblemen verkleinen door de bovenstaande methodes. Maar er zijn ook andere dingen waarop u moet letten. Geef uw hond harde koekjes en brokken zodat uw hond goed moet kauwen. Blikvoer is af te raden omdat de hond er een slechte adem van krijgt en er blijven veel bacteriŽn achter tussen de tanden. Verder is het belangrijk dat een hond altijd kauwbotten heeft. Deze methodes om problemen te voorkomen zijn echter geen alternatief voor poetsen ed. Alleen wordt bijv. poetsen minder hard nodig
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Aanschaf
Bezitsdrang
Castratie
Contact met baby
Gebitsproblemen
Gezondheidschecklist
Hond bij kat
Jaloezie
Jeuk
Kat bij hond
Kieskeurig eten
Nierstenen