Honden:
Vergiftiging

Veel honden eten alles op wat ze tegen komen, vaak geeft dat geen problemen maar wat te doen als uw hond een vergiftiging heeft opgelopen? Allereerst is het natuurlijk noodzaak om een vergiftiging te herkennen.

Veel voorkomende bronnen van vergiftiging zijn geneesmiddelen en tuinchemicaliŽn. Hier wordt vaak niet voorzichtig genoeg mee omgegaan, waardoor de producten vaak binnen bereik van de hond staan. Houdt u er rekening mee dat een kinderveilige dop geen enkele belemmering vormt voor een hond.

Een ernstige vergiftiging is levensgevaarlijk, hoewel vergiftiging altijd een noodgeval is. Direct contact opnemen met uw dierenarts is zeer belangrijk. Als u op zoek bent gegaan naar dit artikel toen uw hond verschijnselen van vergiftiging ging vertonen heeft u al kostbare tijd verloren. U doet er wel goed aan om deze pagina uit te printen zodat u direct kunt lezen wat u moet doen:

1) Identificeer het gif
Als uw dierenarts weet om welk gif het gaat zal hij uw hond sneller en efficiŽnter kunnen behandelen. Het is vaak niet gemakkelijk om de bron van de vergiftiging te vinden, zeker niet als iedere minuut telt om het leven van de hond te redden. Het onderzoeken van de hond is werk voor de dierenarts. Wel is het verstandig om snel in en om het huis te kijken of de bron daar gevonden kan worden, bel voordat u dit doet de dierenarts op!. Controleer de plaatsen waar u schoonmaakmiddelen, vergif en medicijnen bewaard of heeft toegepast, let vooral op eventueel geknoeid gif. Controleer ook of chocolade misschien de boosdoener kan zijn, 300 gram pure chocolade is namelijk al genoeg om een middelgrote hond ernstig te vergiftigen.

Mocht u iets gevonden hebben, neem dan indien mogelijk de (restanten van de) verpakking mee naar de dierenarts. Heeft uw hond gebraakt, neem dan een monster van het braaksel mee.

2)Naar de dierenarts?
Het is altijd verstandig om al bij de eerste symptomen de dierenarts te bellen, hij zal u vertellen wat u het beste kunt doen. Wanneer uw hond beginnende verschijnselen van vergiftiging vertoond kunt u uw hond laten braken. Dit mag alleen wanneer u er zeker van bent dat:
- Uw hond het gif in het afgelopen uur heeft binnengekregen.
- Uw hond geen gif heeft binnengekregen met een sterk bijtende of prikken stof (bij vloeistof herkenbaar aan de aanduiding 'irriterend' op de verpakking).
- Uw hond bij bewust zijn en alert is.

Laten braken kan door ťťn of enkele vingers in het keelgat van uw hond te steken, zodat hij of zij sterke braakneigingen krijgt. Een handig middel is ook waterstofperoxide, wat vervolgens in bepaalde verhoudingen met water kan worden toegediend. Wanneer dit onzorgvuldig gebeurt kan dit zeer negatieve gevolgen hebben voor uw hond. Het is dan ook aan te raden om dit alleen te gebruiken op advies van uw dierenarts.

Als het gif wel bijtend of irriterend is, dan zal het laten braken er alleen maar voor zorgen dat het gif nogmaals door de slokdarm gaat en deze dus dubbel beschadigd wordt. U kunt in dat geval het leed verzachten door melk of eieren te geven.

Voor alle vergiftigen geldt: Ga altijd naar de dierenarts, ook als u ze zelf opgelost denkt te hebben! In dat laatste geval volstaat een bezoekje aan het spreekuur misschien.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Aanschaf
Bezitsdrang
Castratie
Contact met baby
Gebitsproblemen
Gezondheidschecklist
Hond bij kat
Jaloezie
Jeuk
Kat bij hond
Kieskeurig eten
Nierstenen