Honden:
Vettige vacht

Fotograaf: Ivan de Bree

De vacht van uw hond is vaak glanzend schoon, althans als hij niet in de modder heeft liggen rollen. Maar ook de vacht van de schoonste en netste hond is soms heel vet.

De huid van de hond scheid van nature maar weinig huidsmeer af, het kan gebeuren dat de kliertjes die dit smeer afscheiden overactief worden, en dus te veel huidsmeer produceren. Ook dit is echter een natuurlijk proces.

Een vettige vacht kan echter op van alles wijzen, van allergie of parasieten tot problemen met de schildklier. Neem dan ook bij plotselinge veranderingen in de vacht contact op met uw dierenarts. Vaak kunt u het echter gewoon zelf oplossen, daar over gaat de rest van deze rubriek;

Gebruik een medicinale shampoo
De effectiefste manier om de vettige vacht te behandelen is het regelmatig wassen. Elke hondenshampoo is opzich goed, maar u kunt het beste een shampoo nemen die selenium of benzol peroxide bevat. Er zijn ook shampoos die vet oplossen en meteen schimmels tegen gaan. Dit is nooit verkeerd.

U kunt ook een hondenshampoo gebruiken die citroen of andere citrusvruchten bevat. Het voordeel hiervan is dat de hond een heerlijk frisse citroengeur krijgt.

Als u de hond in bad doet, laat de shampoo dan lekker schuimen en laat het een paar minuten intrekken. Spoel de hond daarna goed af en maak hem heel goed droog.

Het kan geen kwaad de hond eens per week te wassen, hoewel dit bij een hond met een schilferige en / of droge huid niet echt aan te raden is.

Absorbeer het met ma´zena
Als u geen tijd heeft om uw hond in bad te doen dan kunt u de vacht snel ontvetten door er ma´zena in te borstelen. Ma´zena werkt namelijk absorberend. Om de hond meteen ook lekker te laten ruiken kunt u gelijke hoeveelheden ma´zena en babypoeder vermengen. Er zijn ook speciale droogshampoo's verkrijgbaar, deze borstel je er eerst in en even later weer er uit.

Geef een scheutje olie
Hoewel het erg tegenstrijdig lijkt, kunt u de vacht van uw hond minder vet laten worden door een scheutje plantaardige olie door zijn eten te mengen. De beste soorten zijn saffloer-, zonnebloem- en ma´solie. Geef afhankelijk van het formaat van de hond een theelepel tot een eetlepel. Begin bij een zeer kleine hoeveelheid, ongeveer de helft van wat u denkt dat de hond mag. Hou de ontlasting goed in de gaten, als u te veel geeft kan de hond diaree krijgen. Maar bij het langzaam opbouwen kunt u goed zien wanneer het te veel wordt.

Vettige vacht bij bepaalde rassen
Jachthonden en retrievers hebben van nature een vettige vacht, dit vochtwerende vetlaagje houdt ze droog en warm. Het heeft dus weinig zin hier iets aan te doen.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Aanschaf
Bezitsdrang
Castratie
Contact met baby
Gebitsproblemen
Gezondheidschecklist
Hond bij kat
Jaloezie
Jeuk
Kat bij hond
Kieskeurig eten
Nierstenen