Konijnen:
Misleidende verpakkingen
Column over misleidende teksten op verpakkingen van lekkernijen voor konijnen.

De teksten op verpakkingen van lekkernijen voor konijnen, iemand met verstand van deze dieren komt al snel tot de conclusie dat ze vaak zeer misleidend zijn. Knaagblokken die voorkomen dat de tanden doorgroeien en zoutlikstenen die je konijn helpen de zomer door te komen. Wat zou het toch ideaal zijn als die gegevens echt zouden kloppen, maandelijks een knaagblok zou immers veel goedkoper zijn dan eens per jaar de tanden te laten knippen of slijpen.

Dat moeten de fabrikanten ook gedacht hebben, dus kwam het op de verpakking. Pure misleiding zou ik willen zeggen, maar helaas is die opvatting nog lang niet helemaal geaccepteerd in ‘konijnenland’. Misschien wel omdat fabrikanten hun informatie verdedigen met feiten, echte feiten uit echte onderzoeken. En wie ben ik dan om het tegendeel te beweren?

Hoewel het er misschien sterk op lijkt dat ik hier alleen weinig in te brengen heb tegen de argumenten, is mijn argumentatie misschien toch wel sterker dan die van de producenten. Toch moet ik beginnen met het toegeven dat ze eigenlijk wel een beetje gelijk hebben, een knaagblok kan écht het doorgroeien van tanden voorkomen en een zoutliksteen kan écht goed zijn voor je konijn. ‘Kan echt goed zijn’, dat is wat anders dan ‘is echt goed’.

Neem de tanden en kiezen van een konijn, deze groeien het hele leven lang en moeten voldoende slijten om niet door te groeien. Doorgroeien kan dan ook worden veroorzaakt door te weinig knagen, vaak veroorzaakt door gebrek aan hard materiaal om op te knagen. Een knaagblok zou hier dus zeker een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Wat de producenten echter niet vermelden, is dat een konijn dat goede voeding en voldoende hooi krijgt in principe al genoeg moet knagen, waardoor een knaagblok niet meer nodig is. Met een knaagblok ter voorkoming van het doorgroeien van de tanden wordt dus niet de oorzaak (verkeerde voeding en geen / weinig hooi), maar het gevolg bestreden. En laat een baaltje hooi nou net zo duur zijn als een knaagblok en vele malen gezonder zijn…

Een tweede reden waarom je de informatie met een behoorlijke korrel zout moet nemen is de ouderdom van de meeste onderzoeken. Ging men er ruim 10 jaar geleden nog vanuit dat te weinig knagen dé oorzaak was van het doorgroeien van tanden of kiezen, ondertussen is al duidelijk dat dit in bijna alle gevallen wordt veroorzaakt door een verkeerde stand van de tanden, waardoor deze niet meer goed afslijten. Dat een knaagblok in dergelijke gevallen geen nut heeft is reeds bewezen. Een verkeerde stand van tanden en kiezen kan overigens aangeboren zijn, maar kan ook in de loop van het leven ontstaan. Er zijn sterke vermoedens dat pasteurella daar een veroorzaker van is.

Maar dan mag een knaagblok misschien zelden effect hebben, het lijkt toch het proberen waard. Daar ga je anders over denken als je konijn op het randje van leven en dood balanceert door blaasstenen en de daaraan gekoppelde zware blaasontsteking, zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het binnenkrijgen van te veel mineralen. Dan zie je het doosje van het knaagblok nog in de kast staan ‘extra mineralen toegevoegd’. Het klinkt zo gezond, vandaar dat het er op staat. En bijna geen consument die voldoende verstand van konijnen heeft om te weten dat het konijnenlichaam een dergelijke ‘mineralenbom’ nooit zou kunnen verwerken. Konijnen hebben immers in tegenstelling tot de mens nauwelijks mineralen nodig, een goede voeding bevat al meer dan voldoende. Een teveel aan mineralen breken ze dan ook nauwelijks af, wat leidt tot ophoping in het lichaam.

Zoutlikstenen zijn vanuit deze theorie al helemaal een ramp, deze barsten immers van de mineralen. Ik wil u eens uitdagen er zelf eens goed aan te likken, weet u ook meteen waar die naam ‘zoutliksteen’ vandaan komt. Een weldenkend mens komt dan toch wel snel tot de conclusie dat dit toch nooit goed kán zijn?!

Toch weten fabrikanten hun producten, de genoemde zijn slechts een greep uit de boosdoeners, zo aan te prijzen dat ze een groot deel van de konijnenbezitters weten te overtuigen van de noodzaak van hun product. Misschien wordt het eens tijd dat we wat kritischer worden, ons niet meer laten misleiden door verpakkingen, resultaten van onderzoeken uit de steentijd (figuurlijk dan), onvolledige onderzoeken en bovenal gemanipuleerde resultaten. Konijnenbezitters, wordt wakker!
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Abcessen
Antibiotica
Baarmoederkanker
Blaasproblemen
Darminmobiliteit
Diarree
Evenwichtsziekte
(Gifte) plantenlijst
Haarbal
Homeopathie
Konijnenhokken
Konijn erbij
Madenziekte
Misleidende verpakkingen
Myxomathose
Opvoeding en verzorging
Pasteurella
Rode urine
Snoepgoed
Speelgoed
Speelgoed (2)
Sterillisatie
Symptomenlijst
Te dik
Trommelzucht
VHS
Voeding
Winter
Zindelijk maken
Zomer
 

Contact
Disclaimer
© Copyright