Konijnen:
Opvoeding en verzorging

Fotograaf: Ivan de Bree

Een konijn is een huisdier dat over het algemeen wat minder tijd opeist dan bijvoorbeeld een hond. Dat betekent echter niet dat je het in een hok zet, eten geeft en er verder niet naar om hoeft te kijken. Ook een konijn moet je opvoeden en verzorgen. (misschien nog wel meer dan een kat.) En voor de opvoeding geldt: Een goed begin is het halve werk!

Het hele verhaal begint meestal in de dierenwinkel of bij een particulier, hier moet een moeilijke maar zeer belangrijke keuze gemaakt worden. Je moet bij de aanschaf vooral letten op de volgende punten:

-Is het konijn levendig? Zo nee, neem het konijn niet!
-Heeft het konijn geen wondjes of kale plekken? Zo ja, neem het konijn niet!
-Zijn de ogen, oren en het achterwerk goed schoon? Zo nee, neem het konijn niet!
-Kan je het konijn vast pakken en aaien zonder enige moeite of tegen stribbelen? Nee, neem het konijn niet!
-Is het konijn wel nieuwsgierig? Nee, neem ook dan het konijn niet!
-Is het konijn pas na de leeftijd van 6 weken bij de moeder weggehaald? Zo niet, dan is de kans op gezondheidsproblemen groot. Na 8 weken is het beste.

De keuze van het ras maakt in principe weinig uit, als je een lief en aanhankelijk konijn uitzoekt zal deze dat met een goede opvoeding ook blijven. De keuze van geslacht is belangrijker, wil je een mannetje, die over het algemeen iets langer leeft maar wel eens wat kuren kan hebben, of wil je een vrouwtje die over het algemeen iets minder oud wordt (onder andere door baarmoederkanker) maar meestal wel wat liever is? Koop je een konijn in de dierenwinkel, koop dan altijd een jong konijn (een lamprei), oudere konijnen die langer in de dierenwinkel hebben gezeten zijn moeilijker tam te maken. Als het konijn uit een asiel of gezin komt en dus al tam is, dan maakt de leeftijd weinig uit.

Vervolgens kom je met je konijn thuis, het konijn moet dan eerst de rust krijgen om aan zijn of haar hok te wennen. Het voelt zich op zijn gemak als het zich gaat wassen of gaat eten. Als het konijn een paar uur goed heeft kunnen wennen kan je het aan gaan halen, laat het konijn nog wel even in het hok zodat het niet weer meteen aan een nieuwe omgeving moet gaan wennen.

Het voer is op dit moment erg belangrijk, vraag bij de dierenwinkel welk voer het konijntje kreeg, koop dit voer dan ook. Als jij het konijn ander voer wilt gaan geven, meng het dan door het oude voer, doe je dit niet dan is dat slecht voor de ingewanden. (Meer informatie over voer zie konijnen: voer) In de rubriek over het voer vind je ook informatie over het voer dat een (volwassen) konijn nodig heeft.

Nu is het belangrijk om aan een goede opvoeding van het konijntje te beginnen. Leer het konijn wat het wel en niet mag, afstraffen doe je door het in het nekvel vast te pakken. Een konijn is van nature zindelijk, hoewel dit even moet ontwikkelen zal dit na enkele maanden ook zo zijn. Haal het konijn zeker in het begin heel veel aan, je legt nu een basis voor het verdere leven. Laat het konijn als het kan alles doen en eten wat het in de toekomst ook zal moeten doen, op het gras lopen, groenvoer eten, enz.

Natuurlijk kun je een konijn ook los in huis laten lopen, verberg overigens altijd de snoeren. In het begin zal je merken of het konijn zich ook gedraagt als het binnen is, sloopt het de meubels straf het dan goed af. Als je het konijn langer dan een uur aan een stuk los wilt laten lopen denk dan eens aan een konijnen toilet, doe hier houtvezelkorrels en wat hooi of iets anders lekkers in. Leer het konijn in deze bak haar behoefte te doen, dit kan je doen door het lekkers. Blijft het konijn binnen de meubels slopen, dan zal je misschien moeten overwegen om het konijn voortaan alleen in een ren te laten lopen.

Een konijn dat uren of dagen lang in een hokje zit gaat zich vervelen, soms gaan ze dan het hok slopen, of zijn juist overdreven enthousiast als je langs loopt. Verveling voorkom je door speelgoed te gebruiken (zie konijnen: speelgoed)

De nagels van een konijn slijten gewoonlijk af door het graven, maar bij huiskonijnen gebeurt dit niet. Je kan vragen aan de dierenarts of hij het wilt doen, maar je kan het zelf ook met een nageltangetje dat je in de dierenwinkel kunt kopen. Let op dat je niet in het roze knipt, bij bruine nagels moet je alleen het doorzichtige weg knippen. Door met een zaklamp door de donkere nagels te schijnen kun je ook dan goed zien waar het leven stopt.

Naast al deze mannieren van verzorging is natuurlijk ook de medische kant belangrijk. Het is altijd verstandig om een konijn te laten inenten tegen VHS en Myxomatose. Laat je konijn alleen inenten als het gezond is en de afgelopen maand geen operatie gehad heeft. Daarnaast onderzoekt de dierenarts bij de inenting ook meteen je konijn zodat eventuele ziektes ontdekt kunnen worden.

Als je dit alles doet kan je vele jaren plezier hebben van je handtamme huiskonijn!
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Abcessen
Antibiotica
Baarmoederkanker
Blaasproblemen
Darminmobiliteit
Diarree
Evenwichtsziekte
(Gifte) plantenlijst
Haarbal
Homeopathie
Konijnenhokken
Konijn erbij
Madenziekte
Misleidende verpakkingen
Myxomathose
Opvoeding en verzorging
Pasteurella
Rode urine
Snoepgoed
Speelgoed
Speelgoed (2)
Sterillisatie
Symptomenlijst
Te dik
Trommelzucht
VHS
Voeding
Winter
Zindelijk maken
Zomer
 

Contact
Disclaimer
Copyright