Konijnen:
Speelgoed

Fotograaf: Ivan de Bree

Veel mensen willen goed voor hun konijn zorgen, en om te voorkomen dat hun konijn zich verveeld geven ze het een in de dierenwinkel gekocht fel geverfd stukje hout in de vorm van een wortel. Vervolgens doet het konijn er weinig mee, conclusie: het konijn heeft geen speelgoed nodig. Niets is minder waar, een konijn heeft wel degelijk speelgoed nodig, maar het is geen kat die met enige stimulans zelf gaat spelen, hoewel men er vaak wel van uit gaat.

Veel huiskonijnen vervelen zich, soms word dit geuit door het slopen van een hok of meubel, bij het andere dier door bijterig en aanvallend gedrag, weer een ander konijn word er juist heel aanhankelijk van, en dan zijn er ook nog waar je niets aan merkt. Hoe dan ook, verveling is slecht! Een konijn dat zich verveeld is veel vatbaarder voor ziektes dan normaal.

Het speelgoed van een konijn moet je vaak niet in de dierenwinkel zoeken, maar gewoon buiten. Een ideaal speelgoed is ruim voor handen, zeker niet duur en ook nog eens gezond: wilgentakken!

Leg de wilgentakken, als het kan met wat bladeren in het konijnen hok, de takken moeten iets korter dan het hok zijn. Andere houtsoorten kunnen niet, wilgenhout splintert als enige niet en splinterend hout is gevaarlijk, daarnaast zijn veel bomen giftig. Enig alternatief biedt overigens het hout van fruitbomen, dit splintert wel een beetje maar is niet giftig.

Hoe meer uitsteeksels de takken hebben hoe beter, en ook hoe voller het hok hoe beter, geef het konijn voor uw gevoel TE veel! Als de takken in de weg liggen voor het konijn zal hij of zij er pas echt iets mee gaan doen. De wilgentakken zullen dan voor het konijn een obstakel zijn en het konijn zal ze dan proberen te verplaatsen, daarbij zal het ook de bast er af gaan knagen en gedeeltelijk op eten. Als ze de takken bijna helemaal kaal hebben geknaagd (dit kan binnen enkele dagen zijn) zijn ze aan vervanging toe.

De wilgen takken zijn dus goed als speelgoed, maar ook om de weerstand op peil te houden, in de bast en de bladeren zitten namelijk belangrijke vitamines waarvan sommige niet in ander groenvoer zitten, daarnaast is het spelen ook goed voor de gezondheid: Konijnen scherpen hun tanden door het knagen (wat overigens doorgroeien niet voorkomt!). Daarbij word de spijsvertering door de bladeren enorm gestimuleerd, hierdoor word een konijn wat minder snel dik en is de kans op darmimmobiliteit kleiner. Het vervangen van fruit door wilgenbladeren is een optie, als het niet vaker dan twee keer in de week gebeurd, het regelmatig geven van een klein takje met verse bladeren is misschien een betere oplossing. Let op dat te veel ook zorgt voor dikke konijnen, maar als een konijn genoeg bewegingsvrijheid heeft zetten wilgenbladeren niet aan.

Diverse internet sites en boeken geven aan dat ook het geven van oude boeken, buizen, enz. goed zijn om te geven, dit heeft risico`s, dus zie er liever vanaf.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Abcessen
Antibiotica
Baarmoederkanker
Blaasproblemen
Darminmobiliteit
Diarree
Evenwichtsziekte
(Gifte) plantenlijst
Haarbal
Homeopathie
Konijnenhokken
Konijn erbij
Madenziekte
Misleidende verpakkingen
Myxomathose
Opvoeding en verzorging
Pasteurella
Rode urine
Snoepgoed
Speelgoed
Speelgoed (2)
Sterillisatie
Symptomenlijst
Te dik
Trommelzucht
VHS
Voeding
Winter
Zindelijk maken
Zomer
 

Contact
Disclaimer
Copyright