Konijnen:
Voeding

Fotograaf: Art Vandelay, licensie onder: Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0

In de dierenwinkels staat het vol met zakken eten, snoepjes, knaagblokken, likstenen, en dergelijke voor konijnen. Maar wat is er goed voor je konijn en wat kan je beter niet geven? Als je de verpakkingen van de producten moet geloven is alles goed, echter is dat niet het geval. Daarom heb ik als beheerder van Het DierenRijk een konijnendieet ontworpen zodat je konijn een evenwichtige en gezonde voeding krijgt. En je zal zien dat goed eten echt niet duur hoeft te zijn!

Basisvoeding
Om te beginnen moet je een goede basisvoeding geven, want zoals de naam ook al zegt, dit vormt de basis van de voeding. In de dierenwinkel bieden zo meestal een aardig assortiment aan met zakken konijnenvoer, er zijn allerlei richtlijnen voor gezonde voeding (zie onder andere: Voer analyse), maar als je zonder al teveel kennis kun je er naar mijn idee het beste voor kiezen twee soorten voer te combineren om zeker van te zijn dat je konijn al het nodige binnenkrijgt.

Een van die twee soorten is luxe voer, hier zitten allerlei lekkere stukjes in, meestal zijn er wat (soms overbodige) vitamines aan toegevoegd. Let op dat er niet te veel graan in zit en zo min mogelijk of liefst geen haver. Luxe voer wordt door je konijn meestal het beste gewaardeerd, maar is minder gezond dan biks.

In dat luxe voer zitten meestal al bruine staafjes die we biks noemen, deze bevatten een goede basis aan voedingsstoffen en vaak geen onnodige kleur-, geur- en smaakstoffen. Dit klinkt goed, en dat is het ook. In principe bestaat de beste voeding dan ook uit alleen biks. Vooral konijnen die aan luxe voer gewend zijn, houden hier echter niet zo van. Alleen in dat geval is het goed om biks te combineren met luxe voer en dus twee soorten voer te mengen. Let op; de hoeveelheid biks in luxe voer volstaat meestal niet voor een gezond dieet.

Hoeveelheid
Probeer dus zoveel mogelijk biks te geven en pas als hier niet echt van wordt gegeten, dit aan te vullen met ander voer. Als je een nieuw soort/merk voer toevoegt, laat je konijn hier dan langzaam aan wennen door de hoeveelheid van het nieuwe voer langzaam op te bouwen. In principe is het verstandig dit zelfs te doen met een nieuwe zak voer. De hoeveelheid voer hangt van de beweging van je konijn af, maar over het algemeen wordt 25 gram biks per dag per kilo lichaamsgewicht aangeraden (+ 15 - 30 gram groenvoer met kilo lichaamsgewicht). Dit geldt echter alleen voor konijnen ouder dan 7 maanden. Daaronder mag biks vrijwel ongelimiteerd gegeven worden en is het verstandig niet teveel groenvoer te geven. Als je merkt dat je konijn te dik wordt of geen hooi eet, doe je er goed aan geen luxe voer (meer) te geven en/of de hoeveel voer wat af te bouwen.

Hooi
Hooi is een belangrijk deel van een evenwichtig dieet. Het bevat essentiële voedingsstoffen en vezels die niet gemist kunnen worden om de darmflora optimaal te kunnen houden. Konijnen worden er niet dik van, sterker nog, ze zullen er eerder van afvallen. Ze moeten het onbeperkt kunnen eten. Het lekkerste hooi komt in principe vers van de boer en niet uit de winkel. Geef ook (jonge) konijnen die nog niet gewend zijn aan hooi, direct hooi omdat dit goed is voor de darmwerking. Heel langzaam opbouwen is hierbij niet nodig.

Goed hooi is nog groen, goed droog en niet dof (let hier dus op als u hooi koopt). U kunt zelf ook bestanddelen voor het hooi drogen, bijvoorbeeld paardenbloem en wilgenbladeren. Doe dit op een droge en donkere plaats. Alleen wanneer het groen blijft en knapperig is is het drogen gelukt.

Groenvoer
Een dagelijkse portie groenvoer is erg belangrijk, het houdt de weerstand van je konijn goed op peil. Daarnaast is het een lekkernij dat zeker gegeven kan worden in plaats van knabbeltjes uit de winkel, sterker nog, dit is gezond en knabbeltjes niet (straks meer daarover).

Bij groenvoer moet je denken aan paardenbloem, wilgenbladeren, weegbree, wortel(loof), enz. (geen koolsoorten en klaver) Het is erg belangrijk dat groenvoer met mate gegeven wordt, anders kan je konijn last van zijn of haar darmen krijgen. Geef zeker niet te veel groenvoer dat veel suikers bevat. Bij jonge konijnen of konijnen die nooit eerder groen voer kregen is het aan te raden het heel langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met stukjes die niet groter zijn dan een postzegel. Wacht vervolgens af of je konijn er geen zachte keutels van krijgt en bouw het langzaam op als dat niet het geval is. Krijgt het wel zachte keutels, dan kun je het beter pas na een paar weken opnieuw proberen.

Gedroogde wilgenbladeren zijn eveneens een goede aanvulling op de standaard voeding, in wilgenbladeren zitten belangrijke stoffen die de weerstand van een konijn verhogen. Door ze te drogen kan je ze lang bewaren en kunnen ze ook naast de portie groenvoer gegeven worden (geef met mate). Sommige konijnen zijn er gek op.

Meer informatie over wel en niet verantwoord groenvoer vind je in de (giftige)plantenlijst.

Lekkernijen
Dan nu een onderwerp waar de meningen verdeeld over zijn, lekkernijen. Fabrikanten en dierenspeciaalzaken noemen ze gezond en raden ze allemaal aan, konijnen organisaties noemen ze over het algemeen ongezond en raden een groot deel af. Omdat ik niet alle lekkernijen over één kam kan scheren behandel ik de bekendste;

Likstenen
Wat de verpakkingen ook doen geloven, likstenen zijn eerder slecht dan goed voor een konijn. Er zitten veel zouten en mineralen in en die heeft een konijn absoluut niet nodig. Blaas en nierstenen kunnen het gevolg zijn, en die kunnen op hun beurt weer dodelijk zijn. Kortom: dit is geen verantwoord lekkernij!

Knaagstenen
Zelfde liedje als bij de likstenen, dit keer is vooral calcium de boosdoener, een directe veroorzaker van blaasstenen. En het zou helpen om het doorgroeien van tanden te voorkomen, onzin! Veel hooi zorgt in principe al voor voldoende slijtage van de tanden. Maar ook bij een goede voeding komt het voor dat de tanden door een verkeerde stand doorgroeien, deze moeten dan door de dierenarts worden geknipt of geslepen om het probleem te verhelpen. Een knaagsteen kan dit niet voorkomen of verhelpen, hoogstens iets vertragen. Echter: een verse wilgentak is een gezonder alternatief.

Knabbeltjes ed.
Knabbeltjes, snoepjes, broodjes, je kan het zo gek niet verzinnen of ze hebben het in de dierenwinkel. Er zitten over het algemeen veel geur-, kleur- en smaakstoffen in, goed is het dus niet. Vaak zijn er eveneens zouten toegevoegd. Natuurlijk zijn ze dan niet aan te raden, maar afraden gaat ook wat ver. Als je je konijn toch wilt verwennen met iets uit de dierenwinkel blijft dit de beste optie. Kijk echter wel goed wat er in zit, liefst zo min mogelijk toevoegingen, zouten, mineralen, ed. Geef ze overigens altijd met mate.

Brood
Gedroogd brood is een prima lekkernij dat zelfs gezond is voor konijnen. Zorg dat het lekker knapperig is. Natuurlijk moet ook dit met mate worden gegeven, er zitten namelijk granen en suikers in en een kleine hoeveelheid daarvan is gezond, veel maakt dik.

Rozijnen
Sommige konijnen zijn helemaal gek op rozijnen, andere moeten er helemaal niets van hebben. Een paar rozijnen per dag kan absoluut geen kwaad. Er zit echter wel suiker in, dus je konijn kan er wanneer je te veel geeft dik van worden of hier zachte keutels van krijgen.

Pinda`s
Voor pinda`s geldt hetzelfde als voor rozijnen, sommige konijnen zijn er gek op en anderen moeten het niet. Ook hierbij kunnen een stuk op twee pindaatjes geen kwaad. (let wel op: ongebrand, ongezout, niet gebakken en ongevet!)

Vitamines
Vooral vitamine C druppeltjes zijn erg bekend als het om vitamines bij konijnen gaat. Echter heeft een konijn vrijwel geen behoefte aan extra vitamines, ze halen uit hun eten en hooi wat ze nodig hebben. Veel extra vitamines kunnen zelfs een negatief effect hebben. Ook bij lekkernijen en luxevoer wordt regelmatig met veel trots op de verpakking vermeld welke vitamines er wel niet inzitten. En bijna iedereen trapt er in...

Water
Natuurlijk moet je konijn altijd en onbeperkt water kunnen drinken, dit moet altijd vers zijn.

Dieet voor konijnen met (nijging tot) overgewicht
Op zich vormt dit dieet een perfecte voeding om konijnen (in combinatie met wat beweging) op gewicht te houden of ze zelfs iets af te laten vallen. Het is echter niet ontwikkeld om te dikke konijnen af te laten slanken, je kan het wel zo aanpassen dat dat wel zo is. De basis voor afslanken vormt echter veel beweging!

Basisvoeding
Om af te slanken, kan het beste alleen biks worden gegeven, zonder luxe voer. Pas de hoeveelheid zodanig aan dat je konijn voldoende hooi eet. Het eten van hooi kun je tevens stimuleren door vers hooi bij de boer te halen of bloesemhooi te kopen.

Hooi
Zorg dus voor voldoende vers hooi.

Groenvoer
Een dagelijkse portie groenvoer is gezond en mag dus niet uit het dieet worden gehaald. Dus niet minderen! Maar, let wel op wat je geeft. Wortels bijvoorbeeld bevatten bijvoorbeeld vrij veel suikers.

Lekkernijen
Wat betreft lekkernijen is het heel simpel, geef weinig extra lekkernijen. Vermijdt snoepjes met veel zout of mineralen. Een stukje gedroogd brood is een goedkoop en gezond alternatief voor de knabbeltjes in de dierenwinkel.

Overigens, vasten mag nooit!

Samenvatting
Om het nog even kort samen te vatten bestaat een evenwichtige en gezonde voeding uit:
*Basisvoeding (luxe voer en biks)
*Hooi (onbeperkt)
*Groenvoer (1-2 porties per dag)
*Water (onbeperkt)

Eigenlijk is het dus heel simpel en goedkoop om je konijn op dit gebied goed te verzorgen, je moet het alleen wel even weten. Snoepjes en voer hebben vaak alleen mooie kleurtjes en allerlei toevoegingen die gezond lijken omdat de baasjes het dan sneller kopen. Onthoud: een konijn is geen mens.


Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Abcessen
Antibiotica
Baarmoederkanker
Blaasproblemen
Darminmobiliteit
Diarree
Evenwichtsziekte
(Gifte) plantenlijst
Haarbal
Homeopathie
Konijnenhokken
Konijn erbij
Madenziekte
Misleidende verpakkingen
Myxomathose
Opvoeding en verzorging
Pasteurella
Rode urine
Snoepgoed
Speelgoed
Speelgoed (2)
Sterillisatie
Symptomenlijst
Te dik
Trommelzucht
VHS
Voeding
Winter
Zindelijk maken
Zomer
 

Contact
Disclaimer
© Copyright