Konijnen:
In de winter

Fotograaf: Ivan de Bree

Net als bij veel andere dieren en zelfs bij mensen is ook voor het konijn de winter een tijd waarin ze sneller ziek zijn en soms extra verzorging nodig hebben.

In het begin en aan het eind van de winter gaan konijnen in de rui, ook als ze binnen gehouden worden, maar dan wel minder. In deze tijd is het belangrijk dat ze een paar keer per week geborsteld worden. Meestal gaan als je dit niet doet konijnen zich zelf vaker wassen, maar als ze veel haren binnen krijgen kan er een haarbal ontstaan. En daar komen ze helaas niet zo maar vanaf.

Je zult merken dat er in de dierenspeciaalzaak diverse soorten druppeltjes voor vitamine C te krijgen zijn. Een konijn heeft echter bijna geen vitamine C nodig, en als je hem goede voeding geeft (liefst 2 soorten door elkaar, voor meer informatie zie rubriek voeding) zit daar al voldoende vitamine C in.

In de rest van het jaar is er over het algemeen veel groenvoer te vinden, in de winter is dat meestal niet het geval, maar vaak groeit er toch nog wel wat paardenbloem of weegbree. Vul de rest aan met extra groenvoer in de vorm van groente en fruit.

In de winter worden ook de wilgen gesnoeid. De bast bevat veel vitaminen en een wilgentak is dus erg goed om je konijn de winter door te helpen.

In de winter heeft een konijn meer voedingsstoffen nodig om zich warm te houden, ze moeten daarom ook wat meer voeding krijgen. Als aanvulling op het voer kan je ook dagelijks een of enkele pindaatjes geven (ongebrand, bijvoorbeeld uit een pindanetje voor de vogels, maar er zijn ook kwalitatief hoogwaardige pinda's verkrijgbaar in zakken van de vogelbescherming). Natuurlijk zijn winterpenen ook altijd goed.

Let er ook goed op dat je konijn niet op de tocht staat en dat het water nooit bevriest, je mag overigens nooit warm water of water met zout geven. Alleen isolatie en het regelmatig vervangen is de juiste manier om je konijn altijd goed water te geven. Als je je konijn buiten houdt is het niet verstandig deze veel naar binnen te nemen, ook grote tempratuur verschillen kunnen er voor zorgen dat je konijn verkouden wordt. Let er verder nog op dat als het konijnenhok buiten staat je moet voorkomen dat het inregent, zet de voorkant nooit richting het noorden of in de wind.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Abcessen
Antibiotica
Baarmoederkanker
Blaasproblemen
Darminmobiliteit
Diarree
Evenwichtsziekte
(Gifte) plantenlijst
Haarbal
Homeopathie
Konijnenhokken
Konijn erbij
Madenziekte
Misleidende verpakkingen
Myxomathose
Opvoeding en verzorging
Pasteurella
Rode urine
Snoepgoed
Speelgoed
Speelgoed (2)
Sterillisatie
Symptomenlijst
Te dik
Trommelzucht
VHS
Voeding
Winter
Zindelijk maken
Zomer
 

Contact
Disclaimer
Copyright