Konijnen:
Zindelijk maken
Bijna alle konijnen worden vanzelf zindelijk, als ze in hun jeugd tenminste de mogelijkheid krijgen daar zelf voor te zorgen, als ze bijv. nooit uit het hok mogen wanneer ze nog jong zijn zullen ze op latere leeftijd moeilijk zindelijk worden...

Als het niet lukt is sterilisatie of castratie soms een oplossing, maar dit helpt niet altijd. Bovendien is er voor konijnen een risico aan iedere narcose verbonden. Aan de andere kant voorkomt het bij de vrouwtjes wel baarmoederkanker, een veel voorkomende ziekte bij oudere voedsters.

Als het konijn na een sterilisatie of castratie niet zindelijk is, moet worden geprobeerd het af te straffen als het konijn ergens plast of poept, doe dit door iedere keer als het gebeurd het konijn in het nekvel te pakken.

Iets anders dat helpt bij de zindelijkheid is een konijnen of knaagdieren toilet, deze zijn verkrijgbaar in de dierenwinkel. Je kunt je konijn leren om binnen haar behoeftes op het toilet te doen, doe dit door bijvoorbeeld wat hooi in het toilet te leggen waardoor het wat aantrekkelijker wordt.

Een makkelijkere oplossing is het konijn iedere 5 minuten even terug in het hok te zetten, en de tijd steeds iets langer te maken tot dat het konijn het ongeveer een uur kan ophouden. Meer dan een uur kan je overigens niet van ieder konijn verlangen. (sommigen hebben echter geen moeite met een halve dag.)

Omdat zindelijkheid vaak weinig problemen geeft moet je niet meteen maatregelen nemen, het kan echter wel maanden duren voor een konijn zindelijk is.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Abcessen
Antibiotica
Baarmoederkanker
Blaasproblemen
Darminmobiliteit
Diarree
Evenwichtsziekte
(Gifte) plantenlijst
Haarbal
Homeopathie
Konijnenhokken
Konijn erbij
Madenziekte
Misleidende verpakkingen
Myxomathose
Opvoeding en verzorging
Pasteurella
Rode urine
Snoepgoed
Speelgoed
Speelgoed (2)
Sterillisatie
Symptomenlijst
Te dik
Trommelzucht
VHS
Voeding
Winter
Zindelijk maken
Zomer
 

Contact
Disclaimer
Copyright