Konijnen:
In de zomer
Voor konijnen is de zomer de zwaarste tijd van het jaar, ze kunnen hun temperatuur slecht regelen en hebben het dus snel te warm. Er heersen daarnaast in deze tijd ook veel meer ziektes dan in de rest van het jaar. Vaak wordt er gedacht dat juist de winter problemen geeft, maar een konijn kan beter tegen kou dan tegen warmte.

Natuurlijk is het belangrijk dat je konijn altijd vers water heeft, het liefst op kamertemperatuur. Konijnen drinken over het algemeen niet vaak, maar wel veel per keer. Geef je konijn geen zoutlikstenen, hoewel in dierenspeciaalzaken wordt gezegd dat ze goed zijn kunnen ze nierproblemen veroorzaken zoals nierstenen. Overmatig drinkgedrag van je konijn is vaak een reactie op deze overmatige hoeveelheid mineralen.

Groenvoer kan normaal gesproken geen kwaad, zorg echter wel dat je geen verlept eten geeft. Als je konijn op het gras loopt is het af te raden verder nog groenvoer te geven om te voorkomen dat ze aan de diaree raakt. Hooi, bijvoorbeeld in de vorm van gedroogde wilgenbladeren vormt in de zomer een perfecte aanvulling op het voer. Een duidelijke regel is: Groenvoer is gezond zolang het in mate gegeven wordt.

In deze tijd heersen er ook diverse ziektes zoals madenziekte, VHS en myxomatose. Vaccinatie is alleen mogelijk voor de laatste twee, het is zeker aan te raden! Tegen madenziekte is niet te vaccineren, je kan echter de kans minimaliseren door er op te letten dat er geen uitwerpselen aan het achterlijf van je konijn blijven plakken. Voor alle drie de ziektes kan horrengaas voor het konijnenhok de kans op besmetting verkleinen omdat ze worden overgebracht door vliegen en insecten. Kijk voor meer informatie in de rubrieken.

Zorg ervoor dat het konijnenhok niet te warm staat, bij een buitenhok kan je als het te warm wordt ook koud water over het dak gieten. Zodra je merkt dat je konijn opvallend snel gaat ademen moet je hem meenemen naar een koelere plek en als het niet beter wordt een koude vochtige tot natte handdoek over hem heen leggen. Zorg er wel voor dat een nat konijn nooit op de tocht of in de wind komt te staan, een verkoudheid kan erg gevaarlijk zijn. Het geheel natmaken van je konijn is niet verstandig.

Informatie over de behandeling van een zonnesteek bij konijnen: http://konijnen.nl/diversen/hitteslag.htm


Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum! 
Abcessen
Antibiotica
Baarmoederkanker
Blaasproblemen
Darminmobiliteit
Diarree
Evenwichtsziekte
(Gifte) plantenlijst
Haarbal
Homeopathie
Konijnenhokken
Konijn erbij
Madenziekte
Misleidende verpakkingen
Myxomathose
Opvoeding en verzorging
Pasteurella
Rode urine
Snoepgoed
Speelgoed
Speelgoed (2)
Sterillisatie
Symptomenlijst
Te dik
Trommelzucht
VHS
Voeding
Winter
Zindelijk maken
Zomer
 

Contact
Disclaimer
Copyright