Tamme ratten:
Algemeen en huisvesting

Tamme ratten zijn sociale dieren die niet alleen kunnen worden gehouden. Ideaal is een groepje van hetzelfde geslacht, met een mannetje en een vrouwtje samen zit je al snel met overbevolking.

Ratten worden 1,5 tot 3 jaar oud. Ze moeten dagelijks worden verzorgd en beziggehouden. Als u ratten wilt gaan houden, moet u dus zeker weten dat u dagelijks tijd heeft om ze de nodige aandacht te geven. Doet u dit niet, dan zullen de ratjes nooit lief en aanhankelijk worden.

Wanneer een kind een rat als huisdier krijgt, moet hem of haar goed worden geleerd hoe er met dit diertje moet worden omgegaan. Ratten slapen veel (ook overdag) en moeten daarbij met rust gelaten worden. Ook bij het oppakken en het voorzichtig behandelen is begeleiding vereist.

Zoals voor alle huisdieren kunt u ook voor de tamme rat allergisch zijn. Voordat wordt besloten tot de aanschaf van tamme ratten zult u dit dus eerst moeten uitsluiten (bijv. dmv een allergietest).

Het hok waarin de ratjes verblijven moet op een veelbezochte plaats in huis worden gezet, de diertjes stellen uw aanwezigheid namelijk erg op prijs. De plaats moet licht en warm zijn, maar mag niet direct tegen een verwarming of raam zijn. Daarnaast mag het absoluut niet tochten.

Omdat ratten in het wild prooidieren zijn, zullen ze zich in een laaggeplaatste kooi snel onveilig voelen. Een kooi op tafelhoogte is ideaal. Wanneer u de kamer laat luchten, dek dan het hok even af. Verplaats het verblijf zo min mogelijk, omdat ratten echte gewoonte dieren zijn en slecht tegen veranderingen kunnen.

Voor de gezondheid en het welzijn van de ratten mag er in de ruimte waar zij verblijven niet worden gerookt. Harde geluiden kunnen veel stress veroorzaken.

Tamme ratten zijn nieuwsgierige en intelligente dieren die ook nog eens graag bewegen. Een hele uitdaging dus om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Belangrijk is wat afwisseling, wissel de 'eenzame uren' in de kooi af met uw aandacht, of de mogelijkheid om los te lopen. Dat laatste moet altijd onder toezicht gebeuren, anders bent u ze gegarandeerd een keer kwijt.

De kooi moet minimaal n keer per week goed worden schoongemaakt. Voordat u tamme ratten aanschaft zult u zich bewust moeten zijn van de tijd en het geld dat deze dieren kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de kooi, het voedsel en het strooisel. Ratten hoeven niet te worden ingent, toch kunt u voor (hoge) dierenartskosten komen te staan wanneer uw ratje iets gaat mankeren.
Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum!

 
Aanschaf
Algemeen
Huisvesting
In huis
 

Contact
Disclaimer
Copyright