Tamme ratten:
Huisvesting

De ratten zullen waarschijnlijk het grootste deel van de dag in hun kooi doorbrengen. Daarom is het belangrijk dat ze in die kooi genoeg te doen hebben.

Eisen voor de kooi met 2 ratten:
- Minimaal grondoppervlak: 70 x 50
- Liefst zo hoog mogelijk, hoe dan ook met verschillende etages. Minimaal 70 cm.

Bij de dierenspeciaalzaak zult u waarschijnlijk weinig keuze hebben en het is de vraag of u daar een geschikte kooi kunt vinden. Kooien voor kleine eekhoorns zijn over het algemeen wel geschikt, die voor chinchilla's hebben vaak grote gaten tussen de tralies en zijn alleen geschikt voor ratten ouder dan 14 weken. Als u een beetje handig bent is het aan te raden om de kooi zelf te maken. In een standaardkooi uit de dierenwinkel zult u vaak zelf nog etages moeten inbouwen. Let u altijd op de mogelijkheid om de kooi te open, u moet via deurtjes heel de kooi kunnen schoonmaken.

Tussen de etages van de kooi kunnen het beste laddertjes en buisjes worden gemaakt. Zorg er voor dat als een van de ratjes mocht vallen, dat deze dan zacht wordt opgevangen, bijvoorbeeld door een hangmatje* (dat overigens ook in het spel zeer gewaardeerd zal worden), voordat hij op de grond terecht komt.

Om te beginnen moeten er in de kooi 2 bakjes (liefst van zwaar materiaal) aanwezig zijn; een etensbakje en een bakje voor water. Vooral als het warm is kunnen ratten behoefte hebben om zich nat te maken. Voor het drinken moet er nog een drinkflesje aanwezig zijn, dit water blijft immers, in tegenstelling tot dat in het bakje, altijd schoon.

Omdat ratten zich graag eens terugtrekken moet er in de kooi een slaaphuisje aanwezig zijn (grootte cavia), van onbehandeld hout of plastic. Een grote omgekeerde bloempot kan ook als huisje dienen. Naast het huisje moet ook een nestkorfje aanwezig zijn.

In het hok moet ook strooisel (dat als nestmateriaal gebruikt kan worden) aanwezig zijn, heel simpel hooi of stro. Let er op dat het materiaal niet te veel stuift, omdat het anders op de luchtwegen van de ratten kan slaan. Er zal op de bodem van de kooi een centimeter of 10 aan strooisel aanwezig moeten zijn. Daar waar de ratten hun behoefte doen kunt u houtvezelkorrels leggen, deze nemen het vocht op. Zaagsel is ongezond, gebruik dat dus niet.

Verder is het belangrijk om de kooi zo interessant mogelijk in te richten, laddertjes, touwen, wortels en kunststofbuizen (doorsnede 8-10 cm) zijn zeer geschikt.

* Zo maakt u een hangmatje: Vouw een handdoek dubbel, hang hem vervolgens aan alle vier de punten aan de tralies op (bijv. met een veiligheidsspeld). De ruimte die tussen de 2 lagen zit kan nu ook gebruikt worden als slaapzak. Het hangmatje zal overigens wekelijks moeten worden gewassen.


Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht of heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stel je vraag gerust op het het forum!

 
Aanschaf
Algemeen
Huisvesting
In huis
 

Contact
Disclaimer
Copyright